Přerušovaný půst – Intermittent fasting

Publikováno

Jedním z moderních přístupů ke stravování je přerušovaný půst neboli intermittent fasting. Tento program je nejvíce spjat s takzvaným paleolitickým stylem stravováním, kdy se příznivci tohoto výživového směru vracejí ke kořenům. Přečtěte si o půstu od absolventky kurzu Poradce pro výživu Evy H. a klidně nám do komentářů dejte vědět o vlastních zkušenostech s tímto typem stravování.

Přerušovaný („IF“) půst je velkým tématem posledních let. Jedná se o stravovací schéma, kdy pravidelně, nebo nepravidelně necháváme hladovět vlastní tělo od několika hodin až po celý den. Očima odborníků to vypadá spíš na jeden z mnoha trendů ve stravování (tradiční doporučení hovoří o nutnosti jíst každých pár hodin a nezapomínat na svačiny), pro mnohé lidi je to jeden ze způsobů, jak dosáhnout lepšího fyzického i mentálního výkonu a zdravotních benefitů. Před miliony let to byl přirozený způsob stravování, kdy záleželo na tom, kdy a co se podařilo ukořistit při lovu a sběru – jednou lidé jedli jedenkrát denně, někdy nic celé dny, podruhé hodovali ve velkém.[1]

Spousta lidí je v dnešní době nervózní, když nemají pár hodin svačinu a pociťují hlad. Ptají se, co kdyby se mi teď vše uložilo do tukových zásob? To se mi přece zpomalí metabolismus? Takže se často stává, že lidi jí spíše z nudy nebo zvyku.

IF si může každý dle vlastního uvážení přizpůsobit sám, ale nejčastěji se používají tyto schémata: 10/14 (10 hod okno pro jídlo, 14 hod půst) – nejčastěji platí pro ženy, 8/16 (8 hod. okno pro jídlo, 16 hod. půst), 4/20 (4 hod. okno pro jídlo, 20 hod. půst) a 24 hod. půst.

Při době půstu je povoleno požívání nápojů a kávy. Příjem bílkovin zůstává konstantní pro tréninkové i netréninkové dny, mění se pouze poměr tuků a sacharidů, kdy ve dnech tréninku byste měli přijmout více komplexních sacharidů a ve dnech volna více tuků. V časových oknech vyhrazených pro jídlo si sami zvolíte, do kolika chodů si jídlo rozdělíte, přitom to energeticky nejnáročnější by mělo být nakonec.[2]

Zdravotní benefity IF - Podporuje buněčnou regeneraci pomocí spouštěním autofagie, což je přirozený proces potřebný k obnově poškozených buněk. Normalizuje citlivost na inzulín a leptin. Inzulinová a leptinová rezistence je jedním z hlavních faktorů mnoha chronických onemocnění, včetně cukrovky. Přerušované hladovění neutralizuje závislost vašeho těla na glukóze, které pak zastaví jeho stálou touhu po cukru, čímž normalizuje citlivost na inzulín a leptin. Omezení příjmu potravy nutí vaše tělo přejít na spalování tuku, jako zdroj energie namísto závislosti na konstantním toku glukózy. Studie ukazují, že přerušované hladovění pomáhá při prevenci Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci kvůli podpoře neurotropního faktoru pocházejícího z mozku (BDNF), což je protein, který je neuroprotektivní i stimuluje mozek.[3]

Kdo by neměl IF? Pokud máte nějaké zdravotní problémy, konzultujte tento typ stravování se svým lékařem. Vynechání jídel a výrazné omezení kalorií (k čemuž může dojít, pokud nedokážete sníst stanovený příjem kalorií a tím pádem budete dlouhodobě v kalorickém deficitu) může být nebezpečné pro osoby s určitými zdravotními problémy, jako je diabetes. Dále pak lidé, kteří užívají léky na krevní tlak nebo srdeční onemocnění, mohou být náchylnější k poklesu elektrolytů z hladovění.[4]

Dle výše uvedeného je jasné, že lidé, kteří by rádi zkusili tento typ stravování, by měli mít alespoň základní znalosti v oblasti stravování a znát především sami sebe. Nedoporučuji zkoušet IF osobám, které trpí poruchou příjmu potravy.

[1] TURNA, Michal. Grasa: Jak často jíst? Paleo a přerušovaný půst (IF) je cesta [online]. 2017 [cit. 2018-06-08]. Dostupné z: http://grasa.cz/blog/2017/03/29/jak-casto-jist-paleo-a-prerusovany-pust-if-je-cesta/

[2] CAHA, Jan. Aktin: Intermittent Fasting aneb Přerušované hladovění [online]. 2015 [cit. 2018-06-08]. Dostupné z: https://aktin.cz/intermittent-fasting-aneb-prerusovane-hladoveni

[3] MERCOLA, Joseph. Mercola: Discover the Health Benefits of Intermittent Fasting [online]. 2015 [cit. 2018-06-08]. Dostupné z: https://www.mercola.com/calendar/2018/fasting.htm

[4] Harvadr Health Publishing: Not so fast: Pros and cons of the newest diet trend [online]. 2017 [cit. 2018-06-08]. Dostupné z: https://www.health.harvard.edu/heart-health/not-so-fast-pros-and-cons-of-the-newest-diet-trend